Decoflor
 

A MENYASSZONYI CSOKOR TÍPUSAI


Az esküvői csokrok közül a legnépszerűbbek a kerek vagy félgömb alakú menyasszonyi csokrok. A két csokorforma között az a különbség, hogy a kerek csokor kissé laposabb, és gyakran levelekkel ölelik körbe, több zöld lehet benne és kevesebb szál virágból is készülhet. Ilyenkor a virágokon kívül a levelek, zöldek formája határozza meg a csokor stílusát, illetve a hozzá adott egyéb díszítő elemek.

A félgömb formájú menyasszonyi csokrok a leg közkedveltebbek, általában több szál virágból készülnek. Ezekbe a nagyobb felület miatt szükséges több szál virág, de zöld kiegészítőkkel, rezgővel is dúsíthatjuk. A csokor lezárása lehet rezgő, szalag vagy esetleg tüll. Készülhet csokor tartóba, vagy száron kötve.

Karcsokor illetve jogar csokor a neve annak a menyasszonyi csokor fajtának, amikor a virágszárakat hosszan hagyjuk. Hosszú szárú virágok ideálisak ilyen csokor összeállításához, mint pl. rózsa, kála, liliom, stb. Leomló változatait karra fektetve viseli a menyasszony.

A második legnépszerűbb csokorforma a csepp alakú csokor. A tömörebb fordított vízcsepptől a hosszan leomlóig változhatnak az arányok. Több típusú virágból összeállítva mutatósak igazán, pl. orchidea, rózsa, liliom, kála, stb.

A vízesés csokor, egy különlegesebb csokorforma, amely egy hosszan leomló csokor és virágzuhatagra emlékeztet. Létezik csuklóra akasztható változata is, akár egészen a földig nyúlhat.

Szirom csokroknak hívjuk azokat a csokrokat, melyekhez a virágszirmokat egyenként használjuk fel a különleges csokorforma kialakításához. (Régebbi elnevezése glamelia, mert először a galdiolus szirmaiból készítették ezt a csokor típust.) Sziromcsokor készülhet pl. rózsából, liliomból, is.


Egy szokatlanabb megoldás, amikor a menyasszony csokor helyett egy virágokból készült táskát visel az esküvő napján. A virágtáska egyedi és játékos megoldás, kisebb fejű virágokból érdemes készíttetni. Rengeteg formában készülhet.

Forma csokrok olyan a virágokból álló kompozíciók, melyeknél a forma a főszereplő. Lehet legyező, tölcsér alakú virág-összeállítás, virággömb, szív vagy akár félhold alak.


Lazított és mezei csokrok – kevésbé szabályos, természetes hatású csokorformák, mintha éppen csak összeraktuk volna a réten vagy a kertben szedett virágokat. Vintage stílusú ruhákhoz, vagy bármilyen romantikus menyasszonyi ruhához illik.