Decoflor
 

KÉK VIRÁGOS ESKÜVŐ

Gyerekkori kedves emlékeim közé tartozik imádott nagymamám külvárosi virágoskertje. Nyáron minden reggel kávéval és kakaóval a kezünkben terepszemlét tartottunk a rózsák és dáliák rengetegében. Kedvencei a kék színű virágok voltak, mivel azokból viszonylag kevés fajta nyílik a természetben. A kék színű virágok üdítő, hűs színfoltot alkotnak a nyári-sárgák, rózsaszínek, vörösek és narancsok tömegében.

Ami ritka, az különleges. Sok menyasszonnyal találkoztam, akinek szintén valamilyen kék virág volt a kedvence, egyedei jellege miatt. Bár az embernek az a benyomása, hogy viszonylag kevés természetesen kék színű virág érhető el, ez az állítás a mai modern növénytermesztésnek, és nemesítésnek köszönhetően már nem teljesen állja meg a helyét.

Vegyük hát sorra, milyen kék színű vágott virágokból válogathatunk menyasszonyi csokrunkba, illetve az esküvői virágdekorációnkba.

Búzavirág, szarkaláb, ibolya, nefelejcs

Ezekkel az itthon is közkedvelt, akár vadon is előforduló kék virágokkal szinte mindenki találkozott már, ha máshogy nem, hát versbe vagy dalba foglalva.
Természetes és romantikus jelleget kölcsönöznek az esküvői csokroknak, virágdíszeknek, sőt mi több, akár szimbólumok is lehetnek
Ezeknek a kedves kék virágoknak egyetlen "hátrányuk" a szezonalitás. Csak tavasszal, illetve nyár elején kaphatóak, hiszen apró törékeny virágaik, és biológiai életciklusuk miatt nem lenne gazdaságos termesztésük.

Kék virágú hagymások

Nem is hinnénk, de igen bő választék áll rendelkezésre kék virágú hagymás és gumós növényekből is.  A lista olyan hosszú, hogy csak a legnépszerűbbeket felsorolás szintjén említjük csak, ezek közül a frézia, a jácint, és az anemona tipikusan tavaszi virágok, de az év többi időszakában is elérhetők.

- frézia
- anemona
- jácint
- fürtös gyöngyike
- szerelemvirág (Agapanthus)
- kardvirág

Egész évben kaphatóak

A holland termesztőknek köszönhetően több mutatós kék és liláskék virág is gazdagítja a virágboltok kínálatát. Az alábbi fajták egész évben megbízható minőségben állnak rendelkezésre, és könnyen beszerezhetők.

- liziantusz
- írisz
- cérnakürt (Trachelium)
- inkaliliom

 

Kerti-kék

Térjünk vissza gondolatban a városi és falusi virágoskertek hangulatát idéző növényfajokhoz.
Ki ne ismerné a nyár elején illatozó orgona, vagy levendulabokrokat, a harangvirágot, vagy a őszirózsát. Válasszunk bátran az éppen nyíló fajtákból, melyekből hangulatos, és szezonalitásuk miatt árban is kedvező dekoráció készülhet. Egy nagy kosárnyi orgonát vázákba rendezve magunk is feldekorálhatjuk az esküvői vacsoraasztalt.

Kevesebben ismerik a kerti szarkalábak nemesített változatait, melyek vágott virágként szintén majdnem egész évben kaphatóak, és a kék minden árnyalatában előfordulnak. Nagyon tartós és dekoratív virág, mely az esküvői dekorációnak királyi eleganciát kölcsönöz.

- hortenzia
- levendula
- harangvirág
- szarkaláb (nemes fajták)
- őszirózsa
- orgona

Különleges megoldások

Új és egzotikus virágfajta hódít az esküvői csokrokban a "Vanda" orchidea. Leginkább természetes élénk kék színéről és hatalmas lepkére emlékeztető virágairól híres. Fehérben és rózsaszínben is előfordul, de a lila és kék árnyalatai a legkedveltebbek.
És még egy ötlet a szokatlan megoldást kedvelőknek: akár kék bogyókat is felhasználhatunk az esküvői csokrunkba, dekorációnkba, különösen ősszel, és télen. A kísérletező, és újdonságra vágyóknak ajánljuk a Berberist, mahóniát, és a Viburnumot.

- Vanda
- kék bogyók

 

Menyasszonyi csokrok kék virágból

A kék színű virágok egész arzenálja áll rendelkezésünkre, melyeket felhasználhatunk az esküvői csokrunkba. Ha az évszaknak megfelelő természetesen kék színű virágokból választ, az eredmény biztosan nem fog csalódást okozni.

Íme néhány példa: